Wat jij kan leren van 99 CV’s

CasperAdvance, Blog, Featured, Work

Vorige week is bekend geworden dat de Nederlandse werkeloosheid gestegen is naar 6,8%. Dat zijn 538000 mensen die op zoek zijn naar een baan! Ben jij ook op zoek? De concurrentie is nu moordend, je zal er echt je best voor moeten doen. Nog tips nodig voor je CV en motivatiebrief? Ik kan je helpen. Ik had namelijk rond de zomer bij ISS drie commerciële vacatures op HBO/WO niveau en heb veel geleerd van de 99 ontvangen CV’s en sollicitatiebrieven.

Hier mijn 7 supertips voor de sollicitant van vandaag.

Schrijf een menselijke motivatiebrief

Opvallend hoe weinig sollicitanten moeite doen om een goede motivatiebrief op te stellen. Alle aandacht gaat naar de harde feiten in het CV, maar de persoonlijke motivatie in een brief wordt vaak vergeten. Romee, onze recuiter bij ISS, zei al dat hier vaak het verschil gemaakt wordt. Hier lees je pas echt wat voor persoon achter het CV zit. En zo heb ik het ook ervaren. Ook al solliciteer je via een internetformulier met beperkte ruimte voor een motivatie, “Mijn CV spreekt voor zich” is echt te beperkt. Zorg dat je meer wordt dan alleen je wapenfeiten in je CV.

Zoek zelf contact

Als er een nummer op de vacature staat, moet je er achteraan bellen. Het werkt echt: er heeft nog geen 10% gebeld, het onderscheidt je dus van de rest. Ik heb leuke kennismakingsgesprekken gehad nog voordat ik de brief had ontvangen. En eerlijk gezegd, ik had meer moeite om de kandidaten die vooraf hadden gebeld, maar niet geschikt bleken, toch op het “NEE” stapeltje te leggen. Enkele hebben ook gebeld om juist vooraf met mij en het bedrijf kennis te maken, om daarna pas een brief te schrijven. En enkele sollicitanten hadden zich erg goed voorbereid door mijn Linkedin en blog (iets te) uitgebreid te bekijken…

De drie genoemde vacatures waren Sales excellence manager, Market development manager en Commercial intelligence analist

Sluit aan op de vacature

Dit klinkt als een enorme open deur, maar… sluit aan op de specifieke eisen en niveau van de vacature. Het gaat vandaag de dag niet om de lengte van je CV maar om de kwaliteit, jouw kwaliteit. Ik heb CV’s gezien met 25 (voor mij) onbekende trainingen die niet ter zake deden, skills die voor geen enkele functie meer relevant zijn (DOS, Wordperfect 5.1 en Windows 95) of certificaten die heldhaftig klinken (certificaat voor allerlei brandweer skills en het redden van grote huisdieren) maar niet door een goeie motivatiebrief in verband zijn gebracht met de betreffende functie.

Ga je voor een tactische of strategische functie, beperk je dan tot de hoofdlijnen en verzand niet in details. Stuur je een CV van meer dan 4 kantjes met eindeloos veel details, dan laat je juist zien dat je  niet in staat bent om tot de kern van de zaak te komen. En als je al 40 of 50 bent, begin je CV dan niet met je VWO diploma; ik ben meer geïnteresseerd in wat je de afgelopen jaren hebt gedaan dan wat je meer dan 20 jaar geleden hebt geleerd.

Beschrijf wat je hebt gedaan

Veel mensen blijven hangen in functietitels en abstracte namen van projecten, maar vergeten te vertellen wat ze nou daadwerkelijk hebben gedaan in die functie. Als je CFO bent geweest en omschrijft hoe goed je met Excel 2010 allerlei geweldige rapportages hebt gebouwd, dan is dat een heel ander beeld dan een CFO die een strategisch financieel beleid heeft gedefinieerd, dit heeft ingevoerd door het te vertalen naar concrete KPI’s en duidelijke doelstellingen en daarmee het bedrijf uit de rode cijfers heeft weten te krijgen. Begrijp me niet verkeerd, ga niet je CV opkloppen of mooier maken dan het is, juist niet. Beschrijf jezelf zoals je echt bent en waar je echt goed in bent. Dat zegt meer dan een grote titel.

Volg @RoBrandenburg of kijk op de site voor nieuwe vacatures bij ISS Facility Services.

Blijf vooral positief

Ookal zie je beren op de weg of denk je dat het toch niet gaat lukken, schrijf positief. Of schrijf niet. Ik kreeg een brief van iemand die begon met “Schrijf me nog niet af omdat ik al 45 ben!” Ikzelf ben 41 en vind 45 nog helemaal niet oud, maar de schrijver blijkbaar wel, ookal zegt hij wat anders. En ik begrijp dat tegenwoordig ook de 45 plus groep het moeilijk heeft met solliciteren en regelmatig wordt afgewezen op leeftijd, maar daar hoef je mij niet mee lastig te vallen. Hoe moeilijk dat ook is. Ook een gat in je CV kan je naar mijn idee positief verklaren door bijvoorbeeld uit te leggen dat dat een bewuste keuze was om thuis te blijven voor de kinderen (als dat daadwerkelijk zo is tenminste).  En aangeven dat je op maandag- en donderdagmiddag niet op gesprek kan komen omdat je je vriendin naar de fysio moet brengen is prima, maar doe dat later in het traject.

Ook opvallend is dat veel mensen in hun motivatiebrief hun vorige werkgevers afkraken. Mijn tip: doe dit niet. Vertel me wat je hebt geleerd en waarom je weg bent gegaan maar pas op met opmerkingen over je vorige werkgever als “structureel mismanagement”, “beloftes welke gemaakt zijn worden niet waar gemaakt” of zelfs de (toch niet zo) neutrale “we zijn om moverende reden uit elkaar gegaan.” Voor hetzelfde geld ken ik iemand bij dat bedrijf en via via hoor ik ook de andere kant van het verhaal. Vingers wijzen of de dingen niet benoemen zorgt voor vragen en twijfel. Wees dus vooral positief en helder.

Word vindbaar online

Ik had niet gedacht dat er nog mensen zijn zonder een Linkedin profiel, laat staan sollicitanten zonder Linkedin. Zorg dat er iets van je op internet te vinden is, het liefst iets positief natuurlijk. Iets met je oude werk, vrijwilligerswerk, coachen bij de voetbal, het maakt niet uit wat. Laat zien dat je een mens bent en dat je enigszins overweg kan met de moderne media. Google jezelf eens! Voor mij vergoot de online informatie de betrouwbaarheid (ook al is niet alles waar wat je online vindt) van een sollicitatie. De openbaarheid biedt een vreemde zekerheid.

Wees jezelf

Iedereen is een teamplayer, klantgericht, flexibel, positief, enthousiast en oplossings- of resultaatgericht. Daar zit jouw onderscheidend vermogen dus niet. Waar dan wel? Ik denk dat dat in jezelf zit, in het verhaal over jezelf, in hoe jij jezelf weet te presenteren, maar ook waarom de dingen in jouw leven anders zijn gegaan dan bij anderen. Zorg dus dat je motivatiebrief een juiste weergave is van jou als persoon. Natuurlijk moet je gekwalificeerd zijn voor de functie, maar durf oprecht en open te zijn en zie dat als je kracht. Haal daar je zekerheid en je scherpte vandaan.

Ik wens je heel veel succes en plezier toe.

Heb jij nog tips of commentaar? Wat heb jij geleerd dat je kan delen?