Begin met een loopmaatje

Casper Baghuis

Veel beginnende hardlopers hikken al meteen tegen de eerste weerstand aan. Het regent, het was een drukke dag, ik ben moe, morgen kan ook nog, etc etc. De beste manier om jezelf op gang te krijgen is om met een loopmaatje af te spreken om te gaan lopen. Prik een vaste avond of twee en spreek af dat jullie het samen minstens drie maanden gaan volhouden. Zorg er allebei voor dat je die avonden ook fit bent, dus houd er rekening mee dat je gaat lopen.

En begin gewoon rustig aan, zie ook de hardlooptip over starten met een hardloopschema. Je hoeft niet meteen lange afstanden en op top snelheid te lopen. Luister naar je lichaam, dat geeft echt wel aan of je goed bezig bent of niet. Veel hardlopers beginnen met afwisselend enkele minuten hardlopen en daarna een stuk wandelen. Een goede maatstaf is ook of je nog met je hardloopmaatje kan praten. Lukt dat niet, dan loop je waarschijnlijk al te hard.

Soms is een hardloopdoel ook een goede motivatie. Gaat een wedstrijd jouw helpen? Zoek dan een korte afstand uit bij jou in de buurt, bijvoorbeeld op de hardloopkalender.nl.

Werk dit voor Casper?

Jazeker! Ik ben pas echt gaan hardlopen toen ik met buurman Andre ben gaan trainen. Eerst gewoon stukken fietsen, daarna wat klein rondjes hardlopen en dat dan uitbouwen. We gingen voor de 5km van de Ronde van Deil en zijn daarna door gegaan naar 15km van de Zevenheuvelenloop, en nog veel verder!